Hvorfor er forandring svær?

Søren Kierkegaard sagde
“Alle vil Udvikling – ingen vil Forandring”

Langt de fleste mennesker – og det ligger dybt i vores gener –  vil af forskellige årsager hellere bevare det eksisterende end ændre bare en lille smule i egne vaner.

Selv indlysende og logiske forandringer kan være svære at få accept af hos brugerne, hvis de rokker for meget ved den eksisterende opfattelse af hvad der virker og hvorfor.

Et kendt eksempel er Ignaz Phillipp Semmelweis, der var Ungarsk læge som i 1840’erne arbejdede på Allgemeine Krankenhaus der Stadt Wien, hvor han lagde mærke til en stor forskel i dødeligheden mellem hospitalets to fødeafdelinger.

Han fandt ud af at, hvis lægerne vaskede hænder i en klorkalk-opløsning, inden de tilså kvinderne, ville dødeligheden falde fra op til 35 % til ca. 2%.

Han vandt aldrig stor tilslutning for sine idéer medens han levede.

Mange mente, at alene det at vaske hænder før man tilså hver enkelt patient ganske enkelt ville medføre for meget arbejde for den enkelte læge.

Senere blev Ignaz Phillipp Semmelweis med rette anderkendt og respekteret og har vundet tilnavnet “mødrenes frelser” for sit arbejde.

Det virker i dag som meget mærkeligt, at det var så svært at gennemføre hans forandringer  – en så lille ændring i få menneskers adfærd som kunne give så store gevinster!

Det er værd at tænke over når man vil have forandringer og gevinster, hvis der er mennesker involveret. Vi ændre ikke vaner fordi ”nogen” har lavet en god ”business case”

Change or die

Selv om konsekvensen af manglende forandring/adfærd er at de sandsynligvis dør af det, så vil 90% af patienter udvise den samme (irrationelle) adfærd 6 måneder efter de har overlevet en en livstruende sygdom – og dermed igen komme i en livstruende situation.

Hvorfor ændre de ikke bare adfærd? – se her hvorfor.

The Backwards Brain Bicycle er et super eksempel på hvordan vaner er præget så dybt ind i hjernen at de – selv om det er irrationelt – er meget svære og ændre.